Oudere mensen

Primaire Reflexen integratie is ook voor mensen op leeftijd van wezenlijk belang. Met het ouder worden ontstaan met regelmaat lichamelijke en/of psychische problemen. Het lichaam wordt strammer, bewegingen gaan minder soepel. Er ontstaan lichamelijke (vaak chronische) aandoeningen die steeds meer op de voorgrond komen te staan en de kwaliteit van leven doen verminderen. Ook psychisch merken veel ouder wordende mensen dat het een uitdaging is om positief te blijven en van het leven te genieten. Dit klinkt erg dramatisch maar de ervaring leert dat dit in meer of mindere mate vaak wel het geval is. Dat overlevings- of primaire reflexen hier onder andere debet aan kunnen zijn is bij veel mensen onbekend.

Als je lichaam tientallen jaren stress te verduren heeft gekregen omdat primaire reflexen niet in balans zijn dan zal dit uiteindelijk zijn tol gaan eisen en ervoor zorgen dat er zowel inwendig als uitwendig van alles niet gaat zoals het de bedoeling is. Denk hierbij aan organen die minder goed functioneren, chronische rug- en bekkenklachten, vergroeiingen, een hormoonhuishouding die niet naar behoren verloopt of uitputting van het immuunsysteem waardoor er grotere bevattelijkheid voor ziekten ontstaat.

Ook bij 60, 70 of 80 jarige kan de kwaliteit van leven aanmerkelijk verbeterd worden en kunnen bestaande klachten verminderen.
In de praktijk betekent dit vaak wel dat het inhibitie traject wat meer tijd in beslag zal nemen. Waar bij jongere mensen vaak meerdere reflexen in een keer geïnhibeerd kunnen worden is dit bij oudere mensen vaak niet het geval. Om het lichaam niet te veel te belasten kan vaak per sessie slechts één reflex in balans gebracht worden. Ook de periode tussen de ene inhibitie en de volgende kan wat verlengd worden. Het eindresultaat zal hetzelfde zijn maar de weg naar dit eindresultaat vergt wat meer tijd.